11 november 2011

Oud bewoners


postbode,
Wil je de post bij nr 61
naar binnen gooien?
Bvd.
                               oud bewoners

Stel, wij waren postbode. Dan vinden we het best handig, een gebiedend wijsje. Niks zo vervelend als post bezorgen die niet aan zal komen, of ongewenst is. Zouden wij zo'n wijsje dan op ooghoogte willen of op de brievenbus? Wij gaan toch liever voor het laatste, want onze ogen zitten de hele dag op brievenbushoogte. 't Is maar een tip, maar doe er je voordeel mee, wijsjesschrijvers.
Volgende punt. Zouden wij met u willen worden aangesproken, of mag het ook jij zijn? U zijn we wel heel erg gewend. Jij staat ons toch te directief. Commandeer je hondje, en blaf zelf zouden we dan geneigd zijn te denken. Je lijkt een compromis. Dit wijsje is goed leesbaar en to the point. We denken dat we wel over het je heen kunnen stappen.
Wat vinden we van gooien? Is dat hoe onze klanten het werk zien? Een beetje met wat papierwerk smijten, zoals we in Amerikaanse films zien? Van die krantenbezorgertjes die het ochtendblad op de pation mikken? Naar binnen gooien ... we zien toch Zwarte Piet niet! Of is nr. 61 een sjoelbak, ligt het aan de overkant van een ravijn, staat er een brievenbus in de vorm van een blikvanger? Niet te snel oordelen, misschien is gooien hier precies wat we moeten doen.
We worden bedankt, bij voorbaat zelfs, altijd fijn. Bedankt.
Rest de ondertekening. Die roept toch weer vragen op. oud bewoners. Niet DE oud bewoners, maar oud bewoners. Alsof het een heel cohort is aan lui, die er de afgelopen jaren hebben gewoond en nog steeds post blijven ontvangen. Onlangs was er een reünie en nu hebben ze besloten: toch maar een keer een verzoekje aan de postbode doen om de post bij die engerd op de hoek naar binnen te smijten.
Helemaal tot slot een verwondering van onze kant: Als wij een huis zouden bewonen met zo'n deur? Wij gingen nooit verhuizen!

Geen opmerkingen: