31 mei 2008

U was niet thuis

Is al eens uitgerekend wat de privatisering van de postsector doet voor de CO2-uitstoot? Op deze vrijdag komt
a) een mijnheer in een auto één stuks post voor de man des huizes bezorgen. Drie kwartier later gevolgd door
b) een mijnheer op een scooter, die één tijdschrift bezorgt.
Toen waren we even naar de winkel, waardoor we misliepen:
c) een mens, ongetwijfeld in een kleine vrachtwagen of groot formaat bedrijfsauto, met een pakje.
Pas 's middags komt
d) onze favoriete postbesteller. Een blonde vrouw, altijd met pet en lopend met haar fris oranje karretje. Ze stort het leeuwendeel van onze slakkenpost op de mat: nog vier tijdschriften en vier briefkaarten.
Een andere oplossing is natuurlijk het aantal abonnementen terugschroeven en niet meer aan postcrossing meedoen, maar we geven toch de voorkeur aan gewoon een monopolist voor alle kaarten, rekeningen, tijdschriften én pakjes.

Wij zijn vaak niet thuis, en als we wel thuis zijn, speelt de duvel graag met ons en zijn we nét even weg als UPS of een aanverwante het aangeklikte bij Amazon of Bol, of de donatie-aflaat van Oxfam komt bezorgen. Doorgaans is het een voorgedrukt briefje wat we dan op de deurmat aantreffen. Onnavolgbaar heeft degene die voor de dichte deur stond een afweging gemaatk: de volgende dag terug keren, de buren gebruiken als brievenbus, nooit meer terug te keren of zelfs mochten we een keer (voorgedrukt!) aantreffen: uw pakje staat bij de achterdeur.

Nu dan dit handgeschreven briefje van mens c). Waren de voorgedrukte briefjes op? Wisten ze dat we op vrijdag meestal thuis zijn en hadden ze niet gerekend op niet opendoen?

't Is een briefje uit een A5-blok, door midden gevouwen en afgescheurd. De man (of vrouw) zal eerst bij de buurman geweest zijn, anders had zhij niet geweten dat nr 18 opgeschreven moest worden. De mededeling is taalkundig juist, mooi over het papier verdeeld. Met enig voordeel van de twijfel willen we de eerst U voor een hoofdletter aanzien. Zakelijk, steriel. Wij zouden de datum erbij vermeld hebben, en misschien nog een afzender? Gelukkig is onze buurman betrouwbaar en thuis.

Geen opmerkingen: